Szkoła Podstawowa
w Nowym Worowie
 
   
Projekty
The Little Chef - Mały Kucharz
Za treści umieszczone w tej części strony odpowiada użytkownik: Małgorzata Nowak
2018-05-28  | ...kanapkowe potyczki półfinałowe ;)

     I tak oto zakończyliśmy cykl zajęć kulinarnych Mały Kucharz…Dzisiejsze zajęcia to już półfinał, a więc co tu dużo gadać…walkę o miejsca w trójce czas zacząć ;)
Stoły przygotowane, składniki porozkładane, dzieci zmotywowane, trzy, dwa, jeden, start!


     …kanapkowe potyczki półfinałowe ;)


Uczestnicy przyodziani w kucharskie uniformy szykowali się do tworzenia swoich dzieł. Z powagą i zadumą planowali swoją pracę. Kanapki miały być pomysłowe, oryginalne, a zarazem estetyczne. Składników było dużo, ciężko było się zdecydować, co wybrać…
Wyobraźni nie zabrakło, dzieci intensywnie obierały, wykrawały i dekorowały swoje kanapki. I już niebawem można było zobaczyć pierwsze efekty ich pracy. Kanapki trafiły na talerze i czekały na ocenę…Ostateczny werdykt zapadł!


Trzydniowy wyjazd do Wrocławia wygrywają:
•    Emilka Ambroziak,
•    Wiki Bieńkowska,
•    Michaś Paćko


     Gratulujemy szóstoklasistom, a zwycięzcom życzymy udanej wycieczki i powodzenia w finale!



2018-01-12  | Moc warzywnego smaczku...w tortillowym placku!

   Dostarczono ogrom kolorowych składników. Piękne, białe pieczarki, soczyste warzywa, mnóstwo zieleniny… Do tego świeża pierś z kurczaka, okrągłe placuszki oraz jogurt i zioła do sporządzenia smakowitego sosu. I już łatwo się domyślić, że dzisiaj…

Moc warzywnego smaczku…w tortillowym placku!

Wszystko należało posiekać, co uczyniono skrupulatnie. Miski prześcigiwały się w dążeniu do pełna. Kolejne piętra warzyw rosły w zastraszającym tempie, traktując nasze nozdrza cudnym aromatem. W kuchni na patelni skwierczała wesoło pierś kurczęca, zaś placki w piekarniku nabierały coraz bardziej wyrazistych rumieńców. Wszystko było pod kontrolą, każdy miał tu swoje role, które z resztą spełniał znakomicie. W międzyczasie sporządzano sos czosnkowo-ziołowy, oczywiście na bazie jogurtu naturalnego.
Ostatni etap przygotowań:

  • smarowanie placków sosem,
  • nakładanie farszu,
  • zawijanie, rolowanie…misterne :)
  • podziwianie,
  • zajadanie

Takie pyszności tylko u nas! Smacznego ;)



2017-12-08  | ...korzenno-ziołowe wariacje piernikowe!

  Choćby nie wiem co, grudzień kojarzy się z jednym…choinka, Mikołaj, prezenty. I te aromaty, świąteczne, jedyne! Dzisiaj wejdziemy w rolę wykwalifikowanych cukierników :) Gwarantujemy nieprzeciętne zapachy i niezapomniane widoki, bo dzisiaj w repertuarze…
         

        …korzenno-ziołowe wariacje piernikowe ;)


    Wielka misa króluje na stole, by pomieścić potrzebne składniki. Mąka, soda, masło, cukier, jajko i miód zajęły już sporą jej część. Do tego własnoręcznie  przyrządzona mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu, ważną rolę odegrały też goździki, anyż i kolendra muśnięte wysuszoną skórką pomarańczową. Prawdziwa bomba aromatyczna, którą należało dodać w odpowiednich proporcjach oczywiście…ach ten zapach!
Prace nabrały tempa, mieszanie, ugniatanie, wałkowanie, i w końcu wykrawanie uroczych, świątecznych kształtów. Są choinki,  reniferki, ludziki, wiewiórki, gwiazdki różnorakich rozmiarów…Wszystkie ciasteczka trafiają na blachę i prosto do piekarnika. Mieliśmy czas, aby posprzątać nasze stanowiska, wszędzie było pełno mąki ;)
Po chwili, pod wpływem temperatury, cudowne aromaty wypełniały już całą kuchnię i zaczęły przedostawać się na wyższe kondygnacje. Mogliśmy być pewni, że wszyscy już wiedzą co się święci. Po kwadransie pierniczki były już gotowe, pozwoliliśmy im ostygnąć, a sami w międzyczasie szykowaliśmy polewy i dekoracje. Teraz zaczęła się prawdziwa zabawa, lukier, biała i ciemna czekolada misternie pokryły wypieki, na wierzch trafiły kolorowe posypki. Kreatywność i fantazja dzieci osiągnęła wyżyny, cudownie się dzisiaj spisały.
    Pierniczki to nie tylko smaczne ciasteczka, ale i piękne, świąteczne ozdoby. Można z nich wyczarować prawdziwe cudeńka, a nam jak widać, inspiracji nie brakowało…
                    

                          Smacznego! Wesołych Świąt!



2017-10-27  | ...w siłę rośniemy, bo owocowo-warzywne soki pijemy!!!

Piątkowe zajęcia w kuchni weszły nam już w nawyk :) Co my tu mamy? Owoce, warzywa i… wielkie pudło?? Zanim jego zawartość pojawiła się na stole, żartowaliśmy sobie, że to wielka tarka. Na samą myśl nasze biedne paluszki zaczęły krwawić…
Odetchnęliśmy z ulgą, bo to był kolejny elektryczny pomocnik- sokowirówka ;) Tak więc dzisiaj przed nami spooooro obierania, by temat zajęć się ziścił…

 …w siłę rośniemy, bo owocowo-warzywne soki pijemy!!!

Obierania było naprawdę dużo. Niecierpliwie czekały na to jabłka, gruszki, marchew, buraki, pietruszka, pomarańcze, mandarynki, kiwi, seler i grejpfruty. Oczywiście, to nie miało być byle jakie obieranie :/ Należało obierać cieniutko z dbałością o błonnik i najlepsze witaminki pod skórką, także nie marnowanie żywności wchodzi w grę.

Także obieraliśmy i obieraliśmy, uff, aż obraliśmy :) Posprzątaliśmy ze stołów, obierki trafiły do kuchennych resztek, a na stole królowały już tylko „nagie” owoce i warzywa. No to teraz najprzyjemniejsze…szklanki w dłoń i czekamy na soczki. Próbowaliśmy różnych rozwiązań, eksperymentalnie łączyliśmy produkty. W każdym razie doznania smakowe były nieziemskie, a gwoździem programu okazała się pietruszka, a właściwie sok z niej…naprawdę zaskakujący smak, oczywiście pozytywnie ;) A te kolory! Naprawdę świetna lekcja!

Polecamy ;)



2017-10-20  | Pyszne i zdrowe...pasty kanapkowe!

Dzisiaj kolejne spotkanie z cyklu Mały Kucharz. Naszym oczom, jak zwykle ukazał się ogrom produktów. Warzywa świeże, gotowane, w puszkach, nabiał, pestki słonecznika, różnego rodzaju pieczywo, szynka parmeńska…Ale cóż to?...Wspomagać nas dzisiaj mieli elektryczni pomocnicy :). Na stołach, oprócz poczciwych tarek, pojawiły się blendery, miksery i gofrownica...bo dzisiaj, Panie i Panowie…

Pyszne i zdrowe…pasty kanapkowe!

Wszyscy gotowi do działania, starają się jak mogą, plan wykonują ponad normę. Jeden obiera, drugi kroi, inny sieka, praży, miesza. A że to pasty, blendowanie i miksowanie czas zacząć :) W międzyczasie powstaje jeszcze ciasto gofrowe ze szpinakiem, mniam, palce lizać.

Na świeżo upieczone gofry i różnorodne pieczywo trafiają kolorowe i nietuzinkowe pasty:

  • marchwiowo-słonecznikowa,
  • z tuńczykiem i kukurydzą,
  • z awokado i szynką parmeńską

Jeszcze tylko dekoracja ze świeżej natki pietruszki, oliwek i żółtego sera i przekąski gotowe. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi i nie tylko :) Polecamy, smacznego!!!



Załaduj więcej wiadomości




PROJEKTY REALIZOWANE W SZKOLE
CYFROWO BEZPIECZNI
MAŁY KUCHARZ
RAKOODPORNI
SITA
SKS
YOUNGSTER
ZAPROGRAMUJ PRZYSZŁOŚĆ
  © 2016 - 2018 Szkoła Podstawowa w Nowym Worowie ŁG  
© 2016 - 2018 SPNW ŁG
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.